Turkulainen kasvuyhtiö Super Analytics on aloittanut yhteistyöneuvottelut Stephen Hawkingin kanssa. Hawking osallistuu Virgin Galacticin avaruuslennolle ja on jo suorittanut painottomuusharjoituksen. Hawking kertoo tästä mm Good Morning Britain -ohjelmassa.

Stephen Hawking 65-vuotissyntymäpäivillä painottomuussimulaattorissa.
Kuva: Associated Press

Lennon aikana Hawking vierailee kansainvälisellä avaruusasema ISS:llä ja toimittaa sinne Super Analyticsin konfiguroiman IOT-analytiikkajärjestelmän.

– Mietimme pitkään käsitelläänkö dataa Google Analyticsin vai Adobe Marketing Cloudin avulla. Meidän omalla SuperBrain-raportointiratkaisulla on valmiit integraatiot Google Analyticsin kanssa, mutta nyt mitattava kokonaisuus on niin monimutkainen, että päädyimme Adobeen.

Tietoturvasyistä avaruusasemalla ei saa käyttää muuta, kuin NASAn kehittämää Internet-selainta. Super Analyticsin analytiikkajärjestelmä tutkii selaimen käsittelemää tietoa ja pystyy personoimaan sen esittelemää sisältöä.

– Vertaamme aseman sisälämpötilan kehityksen korrelaatiota astronauttien Netflix-tileihin. Tämä on loistava testiympäristö, koska auringon sijainnin mukaan kiertyvän avaruusaseman ulkolämpötila pysyy periaatteessa vakiona.

Järjestelmän avulla myös muut avaruusaseman sensorit ovat käytettävissä turkulaisen startupin toimitiloista.

– Kun asiaa tarkastellaan riittävän kaukaa, pystymme samanaikaisesti seuraamaan autoilijoiden käyttäytymistä useammassa maassa. Tämä mahdollistaa segmentoinnin punaisten ja mustien autojen välillä, sekä erottaa Uber-autot virallisista takseista.

Super Analyticsin datatieteilijä Jarkko Niemelä on samaan aikaan maltillinen ja innostunut.

– Ei tällä vielä Kuuhun mennä. Mutta on tämä erityisen tärkeää dataa vakuutusyhtiöille nyt kun Suomenkin hallitus on vähentämässä takseihin koskevaa sääntelyä.

Erityisesti itsekin astrofyysikoksi paljastuva Niemelä on kuitenkin innoissaan Hawkingin tapaamisesta.

– Vanhat opiskelukaverit kyllä kalpenee, kun kuulevat Hawkingin toimivan kuriirina meikäläisen työnäytteelle.